Skip to main content

Dermatitis perioralis

Ontsteking van de huid rondom de mond


Dermatitis perioralis

Betekend letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’ en wordt ook wel ‘clownseczeem’ genoemd. Dermatitis perioralis is te herkennen aan kleine rode bultjes en puistjes, met name, op de kin en de neuslippenplooi en wordt voornamelijk gezien bij (jonge) vrouwen. De plekjes kunnen licht schilferen en kunnen jeuk of branderigheid veroorzaken. De plekjes kunnen zich zelfs uitbreiden naar de wangen, neus en rondom de ogen. De huid direct rondom het lippenrood is niet aangedaan.

Een oorzaak voor het ontstaan van dermatitis perioralis kan het (langdurig) gebruik van corticosteroïd crèmes in het gezicht zijn. Corticosteroïd crèmes kunnen door de huisarts worden voorgeschreven voor bijvoorbeeld eczeem. Daarnaast zou het gebruik van cosmetica een rol kunnen spelen bij het ontstaan van dermatitis perioralis. Dit verklaart waarom de aandoening vaker bij vrouwen optreedt.

Wanneer het gebruik van corticosteroïd de oorzaak is, raden wij aan om het gebruik ervan te staken of langzaam af te bouwen. Mogelijk kan er verergering van de aandoening optreden na het staken van de corticosteroïd. Het is dan raadzaam om tijdelijk over te stappen naar een lichtere variant, hydrocortisoncrème en het gebruik hiervan langzaam af te bouwen.

Bij Huid en Haar Clinics bieden wij huidverzorgingsadvies en adviezen om nieuwe uitbraken te voorkomen.

Daniëlle
van Schaik
Verpleegkundige en huidtherapeut.

3 REDENEN OM VOOR HUID EN HAAR TE KIEZEN

  • Kwaliteit
  • Onvergetelijke ervaring!
  • Bevlogen vakmensen, altijd die extra stap!